tisdag 28 januari 2014

Min förståelse av Berättaperspektiv

Jag har läst Candide kapitel 3-10, Frankenstein och Pälsen.
 
Författare använder olika berättaperspektiv, ibland är det svårt att veta ur vilket. Till exempel i "Candide" använder Voltaire huvudpersonen för att berätta en händelse och samtidig har vi Pangloss och de andra som ingår i situationen. Voltaire vet också vad personerna tänker. Så med de här anledningarna bestämmer jag mig för att det är ett allvetande berättaperspektiv.
 
Å andra sidan i kapital 8 när Kunigunda berättar sin historia använder Voltaire "jag-form". Alltså vi kan säga att det här kapitlet är förstapersonsperspektiv.
 
Medan Frankenstein och Pälsen är lättare att bestämma eftersom de är inte så långa berättelser. Mina åsikter är Frankenstein är förstapersonsperspektiv eftersom Mary Shelley författaren använder "jag-form" och vet allt om vad huvudperson tänker eller vad han får veta.
 
Pälsen är skriven av Hjalmar Söderberg. Händelsen berättar om doktor Henck och hans kompis Richardt. Författaren  vet allt om de personerna gör och tänker. Så Pälsen är ett allvetande berättaperspektiv.
 
Jag är inte säker alls eftersom när jag läser undrar jag viket berättarperspektiv det är. Det finna många detaljer. Ibland tänker jag skulle det här bli allvetandeperspektiv eller förstapersonsperspektiv även tredjepersonsperspektiv. Men jag skriver reflektionen i alla fall. Det spelar ingen roll om det är fel. Jag är här  (svas2) för att lära mig och utvecklar min svenska. Om jag gör fel har jag lärare som ska hjälpa och ge mig råd!
 
Nu väntar jag på mina klasskamrater ger mig kommentarer.

söndag 19 januari 2014

Candide av Voltaire de 2 första kapitlen

När Jag fick boken "Candide" visste jag inte vem Voltaire var men när jag slog upp boken såg jag att den var på 1700 talet.

Candide var en ung man som var naiv, optimist och lätt att lura. Han var kär i Kunigunda som var baronens dotter och därför blev han utslängd från slottet.

Jag har aldrig gått till något slott utan Örebroslott. Jag tror att slottet som de bodde i var väldigt fint enligt boken. Jag tycker inte att boken beskriver 1700 talet så detaljerat vilket gör att det är svårt att skapa m
ig en bild av miljön.

Pangloss sade att " det inte finns någon verkan utan orsak" något som jag tycker om och är sant även om Pangloss är mer ironisk.

Jag tror att den här boken kommer vara rolig att läsa. 

Mitt första blogginlägg!!!

Min blogg heter den 14 februari eftersom det är min födelsedag. Jag kommer skiva om vad som helst i min blogg. Anledningen för att jag skaffade bloggen eftersom det är min lärares order på grund av svenskaundervisningen.