söndag 2 mars 2014

Herakles av Theodor Kallifatides

Jag ska analysera texten Herakles den tvivlande hjälten. Jag ska titta på berättarperspektiv, språk, miljö, tid, person och budskap!

Boken är skriven ur ett tredjepersonperspektiv i dåtid och har ett modernt och enkelt språk. Handlingen utspelar sig i södra Europa under Antiken på sommaren, det fanns nyponros och timjan som luktade över markerna. Herakles är son till guden Zeus och har drag av den traditionella hjälten. Theodor Kallifatides Herakles har fått personliga drag han saknade i de gamla myterna. Herakles agerar instinktivt som en hjälte men hans samvete gör att han mår dåligt av dessa handlingar. Han agerar först och tänker sedan ungefär som en tonåring. Budskapet är att man måste ta ansvar för sina handlingar speciellt om man är en ”hjälte” och är starkare än andra.

Hjälte eller demon?

Herakles är Zeus son, hans är intelligent och har otroliga krafter. I Kallifatides bok ger han Herakles mer mänskliga drag genom att han reflekterar över sina dåd. Det är ett första steg för Herakles att ta kontroll och handla annorlunda om han vill. Det gör honom i så fall till en mordernare hjälte.

1 kommentar: