söndag 2 mars 2014

Herakles av Theodor Kallifatides

Jag ska analysera texten Herakles den tvivlande hjälten. Jag ska titta på berättarperspektiv, språk, miljö, tid, person och budskap!

Boken är skriven ur ett tredjepersonperspektiv i dåtid och har ett modernt och enkelt språk. Handlingen utspelar sig i södra Europa under Antiken på sommaren, det fanns nyponros och timjan som luktade över markerna. Herakles är son till guden Zeus och har drag av den traditionella hjälten. Theodor Kallifatides Herakles har fått personliga drag han saknade i de gamla myterna. Herakles agerar instinktivt som en hjälte men hans samvete gör att han mår dåligt av dessa handlingar. Han agerar först och tänker sedan ungefär som en tonåring. Budskapet är att man måste ta ansvar för sina handlingar speciellt om man är en ”hjälte” och är starkare än andra.

Hjälte eller demon?

Herakles är Zeus son, hans är intelligent och har otroliga krafter. I Kallifatides bok ger han Herakles mer mänskliga drag genom att han reflekterar över sina dåd. Det är ett första steg för Herakles att ta kontroll och handla annorlunda om han vill. Det gör honom i så fall till en mordernare hjälte.

måndag 10 februari 2014

Ljudinspelning!

Jag tycker om att sjunga och ibland vill jag höra hur det låter. Jag spelar in min röst någon gång och jag vet att det är hemskt så jag raderar på direkten. Även om det är roligt delar jag aldrig min inspelning med andra personer. Det är privat. 

Det här är första gången som jag spelar in ett ljudklipp i svenska. Det är roligt och spännande att höra mig själv prata svenska. Jag låter konstig, man kan höra på direkten att personen som pratar inte är svensk. Det är sant men det är inget problem.

Saken är vad kan jag lära mig med den här uppgiften? När jag hör min röst i svenska minns jag att det finns många ord jag inte kan uttala så bra. Det kan påverka lyssnarens förståelse. 

Jag tycker att denna uppgiften ska utveckla mig att uttala bättre svenska.

tisdag 28 januari 2014

Min förståelse av Berättaperspektiv

Jag har läst Candide kapitel 3-10, Frankenstein och Pälsen.
 
Författare använder olika berättaperspektiv, ibland är det svårt att veta ur vilket. Till exempel i "Candide" använder Voltaire huvudpersonen för att berätta en händelse och samtidig har vi Pangloss och de andra som ingår i situationen. Voltaire vet också vad personerna tänker. Så med de här anledningarna bestämmer jag mig för att det är ett allvetande berättaperspektiv.
 
Å andra sidan i kapital 8 när Kunigunda berättar sin historia använder Voltaire "jag-form". Alltså vi kan säga att det här kapitlet är förstapersonsperspektiv.
 
Medan Frankenstein och Pälsen är lättare att bestämma eftersom de är inte så långa berättelser. Mina åsikter är Frankenstein är förstapersonsperspektiv eftersom Mary Shelley författaren använder "jag-form" och vet allt om vad huvudperson tänker eller vad han får veta.
 
Pälsen är skriven av Hjalmar Söderberg. Händelsen berättar om doktor Henck och hans kompis Richardt. Författaren  vet allt om de personerna gör och tänker. Så Pälsen är ett allvetande berättaperspektiv.
 
Jag är inte säker alls eftersom när jag läser undrar jag viket berättarperspektiv det är. Det finna många detaljer. Ibland tänker jag skulle det här bli allvetandeperspektiv eller förstapersonsperspektiv även tredjepersonsperspektiv. Men jag skriver reflektionen i alla fall. Det spelar ingen roll om det är fel. Jag är här  (svas2) för att lära mig och utvecklar min svenska. Om jag gör fel har jag lärare som ska hjälpa och ge mig råd!
 
Nu väntar jag på mina klasskamrater ger mig kommentarer.

söndag 19 januari 2014

Candide av Voltaire de 2 första kapitlen

När Jag fick boken "Candide" visste jag inte vem Voltaire var men när jag slog upp boken såg jag att den var på 1700 talet.

Candide var en ung man som var naiv, optimist och lätt att lura. Han var kär i Kunigunda som var baronens dotter och därför blev han utslängd från slottet.

Jag har aldrig gått till något slott utan Örebroslott. Jag tror att slottet som de bodde i var väldigt fint enligt boken. Jag tycker inte att boken beskriver 1700 talet så detaljerat vilket gör att det är svårt att skapa m
ig en bild av miljön.

Pangloss sade att " det inte finns någon verkan utan orsak" något som jag tycker om och är sant även om Pangloss är mer ironisk.

Jag tror att den här boken kommer vara rolig att läsa. 

Mitt första blogginlägg!!!

Min blogg heter den 14 februari eftersom det är min födelsedag. Jag kommer skiva om vad som helst i min blogg. Anledningen för att jag skaffade bloggen eftersom det är min lärares order på grund av svenskaundervisningen.